V zoo se narodili vzácní daňci

01.07.2024

V olomoucké zoo se narodila dvě mláďata vzácného daňka mezopotámského. "Ačkoliv se jedno mládě narodilo starší zkušené samici a druhé porodila mladičká samice, obě zvládají péči o svého potomka na výbornou," uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková.

Odhaduje se, že ve volné přírodě žije asi 600 až 700 jedinců, dalších cca 250 jedinců je chováno v zoo. "V Zoo Olomouc se doposud narodilo 8 jedinců tohoto velmi vzácného druhu. Olomoucká zoo je jediná v naší zemi, která tento druh pravidelně množí. Daněk mezopotámský představuje jeden ze zapomenutých triumfů ochranářské práce zoologických zahrad. Bez ní by s největší pravděpodobností z naší planety zcela zmizel," dodává.

DRUH, KTERÝ ZACHRÁNILY ZOOLOGICKÉ ZAHRADY
Daněk mezopotámský je jedním ze zvířat, které znali lidé od pradávna. Byl zobrazován na starověkých památkách již v 9. století před naším letopočtem. Žil v jihozápadní Asii (Malá Asie a Persie, přesněji od Libanonu po Írán), přičemž na Blízkém východě byl vyhuben na konci 19. století. Naštěstí však byly o padesát let později v roce 1956 objeveny dvě populace v Íránu (v rezervacích Dez Wildlife Refuge a Karkeh Wildlife Refuge – obojí v provincii Chuzistán). Z nich se roku 1960 dostala samička a v roce 1964 sameček do zoo v německém Kronbergu. Kronberský chov byl naštěstí velmi úspěšný a na jeho základě vznikla v evropských zoo populace, která dnes čítá 107 jedinců v 16 zoo. Další desítky daňků mezopotamských chovají izraelské zoologické zahrady, které tento druh úspěšně vypouštějí do volnosti.

PAROHY
Parohy mají pouze samci, jejich délka je mezi 50 až 70 cm. Samcům začíná první paroží růst zhruba ve druhém roce života, v předjaří shazují staré a v dubnu jim začíná vyrůstat nové, které je pokaždé o něco delší a rozložitější. Na rozdíl od jelenů je paroží daňků zakončeno lopatovitě. V porovnání s daňkem evropským má daněk mezopotámský paroží méně lopatkovité a první výsada (očník) je poměrně krátká. Od svého evropského příbuzného se dále liší kratším a méně osrstěným ocasem a má výrazně menší černý lem kolem obřitku.

OBECNÉ INFORMACE
Obývá řídké lesy. Samice s mláďaty se sdružují do stád, samci do samčích skupin. V období říje si samci vytváří teritoria, kam lákají samice. Tráva tvoří 60 % jeho potravy spolu s listy a různými plody.

Další info ZDE