FURCIFER PARDALIS

11.12.2020

Přemýšlíte, jaké zvíře se pod tímto latinským názvem ukrývá? Tvor mnoha barev. Obyvatel Madagaskaru. Chameleon pardálí! Právě on je novým přírůstkem do kolekce zvířat olomoucké zoo. A v těchto dnech se s ním návštěvníci mohou poprvé setkat už i v expozici! "Tento druh pocházející ze severní části čtvrtého největší ostrova světa je unikátní nejen zbarvením a velikostí. Jsme rádi, že jsme získali dva jedince a můžeme je prezentovat našim návštěvníkům," dodává zoolog Ing. Jitka Vokurková.

CHOV V ZOO OLOMOUC

Olomoucká zahrada tento druh v minulosti nikdy nechovala. Je to tedy premiéra. Prozatím v měsíci říjnu ze Safari Parku Dvůr Králové přivezla dva samce. V těchto dnech se s jedním z nich už mohli setkat první návštěvníci v expozičním teráriu uvnitř pavilonu žiraf.

OBECNÉ INFORMACE
Chameleon pardálí Furcifer pardalis, se se svou velikostí 52 cm řadí k největším druhům chameleonů vůbec, byť jeho partnerka se svými 35 cm dosahuje podstatně menší délky. V tom, v čem ale drží prim, je zbarvení. Těžko bychom v přírodě našli barevnější chameleony. A kde se pro ně "jejich příroda" nachází? Tento chameleon je endemitem Madagaskaru a přilehlých ostrůvků, což znamená, že nikde jinde ve světě se nevyskytuje. Podle místa výskytu se od sebe tito chameleoni liší nejen zbarvením, ale i stavbou těla. To je velice různorodé - několik odstínů zelené, cihlově červené nebo tyrkysově modré. Obývá lesy, křoví a houštiny, taktéž bychom se s ním setkali na plantážích cukrové třtiny a nevyhýbá se ani obydleným místům. Chameleon se řadí mezi typické samotáře s denní aktivitou, vůči jiným příslušníkům svého druhu bývá agresivní. Základní složku potravy tvoří hmyz i jiní živočichové,
které lapá na svůj lepkavý, až 30 cm dlouhý vystřelovací jazyk. V období páření dochází k bojům samců o teritoria. V tomto čase se začnou zesvětlovat a k samici se přibližují kývavými pohyby. K páření dochází po dobu zhruba 3 dnů, poté začne být samice vůči samci opět agresivní. Následně po 30 - 45 dnech samice omezí příjem potravy, pohybuje se více po zemi a hledá vhodné místo pro umístění snůšky. Ve vlhké půdě si vyhloubí chodbu, či jamku a do ní následně snese 15 - 50 kožovitých vajec. Samotná inkubace je velmi dlouhá a trvá při teplotách 26 - 28 °C 160 - 320 dní. Vylíhnutá mláďata jsou již zcela samostatná a dožívají se až 6 let.

Další informace ZDE